A Molhoz került az OT Industries többsége

Külföldi cégek helyett ezentúl beruházásainak tervezését, előkészítését és kivitelezését saját vállalatára is bízhatja a Mol Nyrt. A lehetőség azzal nyílt meg előtte, hogy január 31-én lezárta az OT Industries (volt Olajterv) 51 százalékának a megvásárlását, és átvette a társaság irányítását is. Az OT csoport a térség jelentős szénhidrogénipari tervezője és kivitelezője. Referenciái között szerepel e szakterület legtöbb magyarországi beruházása, de más iparágaké és néhány Európán kívüli megbízóé is. Az OT rendelkezik azzal a használtgumi-újrahasznosító technológiával is, amelyet eddig egyetlen magyarországi település sem fogadott be, bár korábbi közlések szerint van érdeklődés iránta.

A Mol jócskán spórolhat azon, hogy házon belülivé váltak az OT szolgáltatásai, de megtakarításának várható mértékéről még nem tudott becslést adni a Világgazdaságnak az OT vezérigazgatója. Mint Racka Gabriel elmondta, ezek felmérése még tart. A fő előnyök a Mol stratégiailag fontos beruházási projektjeiben való részvételhez kapcsolódnak. Így még az sem dőlt el, lesznek-e szervezeti, vezetési változások, esetleg fejlesztések, bővítések az OT-nél. Mindenekelőtt azt térképezik fel, hogy melyek a cég üzleti növekedési lehetőségei, és hogy a két társaságnak mely területeken és milyen mélységben célszerű együttműködnie. A középpontban az OT stabilitásának megteremtése és újbóli emelkedő üzleti pályára állítása áll.

A vezérigazgató a Mol tavaly ősszel meghirdetett új, 15 évre szóló stratégiájára alapoz, amelynek megvalósításában szerepe lehet az OT-nek is. A Mol egyedül a petrolkémia területén 4,5 milliárd dollárnyi befektetésre készül Tiszaújvárosban és Pozsonyban. Racka Gabriel cáfolta, hogy cége többségi tulajdonosának új stratégiájában kisebb súly jut majd a szénhidrogén-termelésre. Hozzátette: a Mol többször jelezte, még a jelenlegi olajárak mellett is nyereségesen tudja tartani eszközeit, és továbbra is fontos szerepet kíván betölteni a térség kutatás-termelésében. Ennek megfelelően a cég visszafordította az évek óta csökkenő itthoni termelését, februárban pedig hat újabb magyarországi koncessziót nyert. A kutatás-termelésre a következő években több milliárd forintot szánnak belföldön, és e beruházásokban is hasznosulhat az OT szaktudása.
B. H. L.

(Világgazdaság, 2017. március 03., péntek, 4. oldal)