Gigantikus gépszörny az utakon

32 méter magas, 3,8 méter átmérőjű és 175 tonna tömegű az a készülék, amit nagykanizsai kollégáink gyártottak egy észak-kelet magyarországi vegyipari vállalata számára. A DKG gyártóüzemében ekkora tömegű és ilyen bonyolultságú készülék még nem készült egy darabban. Az extrém méretek miatt a készülék szállítása is komoly kihívás volt, ami az elmúlt napokban, helyesebben éjszakák során történt, mivel egy ekkora szállítmány csak éjszaka közlekedhet a magyar közutakon. 2017 szeptember elején a készülék alapra történő beemelése megtörtént.

A készülék méretei és bonyolultsága miatt, az OT Industries DKG teljes állománya részt vett a gyártásban.

 

A projekt 2016 októberében kezdődött a készülék tervezésével, majd az elemek gyártása, összeállítása és a gyártóművi nyomáspróba következett. Az extrém méretek miatt nemcsak ezek a folyamatok, hanem a berendezés üzemen belüli mozgatása, emelése is komoly kihívást jelentett.

Ezt a kihívást jelentő időszakot koronázza meg a készülék szállítása, ami augusztus utolsó napjaiban zajlott. A szállításhoz összeállított szerelvény hossza 43 méter, a gördülő tömeg pedig 254 tonna volt. Ekkora szállítmány csak éjszaka közlekedhet. Ráadásul a magyar úthálózat adottságai miatt a kb. 400 km-es távot egy 578 km-es úton kellett megtennie 6 nap alatt.

 

A készülék 2017. szeptember 1-én érkezett meg a rendeltetési helyrére. Az alapra 2017. szeptember 05. lett ráemelve és rögzítve.

 

Az Ot Industries DKG és a megrendelő vegyipari vállalat története évtizedekre nyúlik vissza. A cég több üzemének fontos készülékeit – kolonnákat, tartályokat, hőcserélőket – gyártotta a korábbi években a DKG. Jövő évi projektjeihez is több nagy értékű ajánlatot adtunk készülékek gyártására.